Kto pości niech pości sobie a my czarujmy z Niną Simone i ciastem makowym z białek. I znowu dietę diabli biorą. No cóż - dla tego ciasta warto. I put a spell on you!
Ciasto makowe z białek
Zawsze po szaleństwach z ciastami kruchymi czy też faworkami zostają białka. Można je wtedy z powodzeniem wykorzystać w tym przepisie.
- szklanka białek
- szklanka cukru - ja daję ok pół szklanki
- szklanka mąki
- szklanka suchego maku
- 125 gram masła (rozpuszczonego)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- aromat waniliowy (własnej roboty) - wanilinowych zamienników unikam
- jedno duże jabłko starte na dużych oczkach
- czasami, jak mam pod ręka wrzucam trochę bakalii
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, sól, mak, bakalie. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, później tłuszcz. Ręcznie mieszam ubite białka z suchymi składnikami i na koniec dodaję starte jabłko.
Pieczemy w keksówce w temperaturze 180 około 30-35 min.
Ocena:
- o, to było niezłe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz